Щоб вийшов ферментований гранульований іван–чай, потрібно просто прокрутити підв'яле листя через м'ясорубку. Отримані зелені соковиті гранули помістіть у банки чи контейнери, закрийте та залиште на добу для ферментації.
Скільки часу ферментації для іван чаю?
Правильна ферментація Іван-чаю
- Легкий ступінь – 3-6 годин. Починає виявлятися фруктово-квітковий запах. Смак чаю м'який, аромат сильний, але ніжний.
- Середній ступінь – 10-16 годин. Чай має легку кислинку, терпкий, аромат яскраво виражений.
- Глибокий ступінь – 20-36 годин. Терпкий з легким ароматом.
Як заготовляти чай у домашніх умовах?
Збирати листя кипрію потрібно вранці, але після того, як висохне роса, або ближче до вечора. Після збору листя треба ретельно переглянути, щоб у чай не потрапив лісовий клоп або равлик. Потім щільно укласти в целофанові пакети та прибрати на три дні в морозилку. Розморозивши, листя скочують у рулетики.
Як правильно сушити листя іван чаю?
Висушений іван–чай помістіть у ємності зі скла або пластику і щільно закрийте її. Зберігати сировину можна протягом трьох років. Квіти після збору не піддають підв'ялюванню. Розкладіть їх відразу тонким шаром на деку і сушіть у духовці при температурі +30 градусів.
Як сушити ван без ферментації?
Так, можна, і звичайним способом, пучками в приміщенні, що провітрюється, в тіні, і в духовці. Але смак буде трохи не такий, тобто при заварюванні це буде швидше не чай, а трав'яний настій. Проте корисні властивості цілком збережуться.
Чи потрібно Ферментувати Іван чай?
Просто висушене листя іван–чаю не будуть нормально заварюватись і не дадуть справжнього аромату. Їх потрібно ферментувати. Робиться це просто: зібране листя складіть у скляні трилітрові банки і поставте на кілька годин у тепле місце, можна на сонці.
Чим відрізняється кіпрей від іван чаю?
Іван — чай – Це багаторічна рослина, що відноситься до роду Кіпрейних. Є різновиди цієї рослини, але найбільш знайомий усім нам це Іван–чай вузьколистий відомий ще яккипрей», «Копорський чай», за кордоном – як «російський», «богатирський» чай. … Відтоді кипрей у народі називають Іван — чай.
Кому не можна пити Іван чай?
Іван–чай слід вживати окремо від інших заспокійливих засобів, оскільки рослина також має досить сильний седативний ефект. Іван–чай протипоказаний людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки має проносну дію.